Norsk  English  Deutsch  
Meny
Visthus Rorbucamping
8870 Visthus
Norway
Tlf (+47) 75 03 77 11
Fax (+47) 75 03 77 11
Email: post@visthus.com
Severdigheter
 
 • Vevelstad kirke ble bygd i 1871. Selv om en stor del av inventaret fra kirken ble solgt i 1871, finnes det fortsatt mye igjen, bl.a. altertavlen fra 1796 som er malt av den italienske kunstmaleren Joseph Pisani. Kunstneren har også laget et veggmaleri på oppklebet papir. Dette inngår som en kulisse bak altertavlen. Veggmaleriet er enestående i denne sammenhengen i Norge. Etter et omfattende restaureringsarbeid i 1980, fikk kirken tilbake det gamle utseendet som den hadde etter utvidelsen i 1871.
   
 • Vevelstad bygdetun ligger like ved kirken, ca. 1 km sør for fergeleiet i Forvik. Bygdetunet ble etablert i 1963 og har i dag 10 bygninger og en omfattende samling av bruksting fra kommunen, deriblant nordlandsbåter. I tilknytning til museumsvirksomheten finnes eget fotoarkiv og bygdearkiv, samt et lite "steinkabinett".
   
 • Vomma/Esøya ligger på sørvest-siden av Hamnøya. I 1095 var det kongebesøk i Hamn. Kong Magnus Berrføtt og hans følge overrumplet motstandsfolk med Tore Steigar i spissen. De flyktet på land i Hamn. Det endte med et slag mellom kongens menn og opprørerne. Tore fra Steigar og hans svigersønn Egil ble hengt på øya Vomma. Denne øya er godt synlig i landskapet. Sagnet sier at de ble gravlagt på Esøya.

  Esøya har store klebersteinsfelt som ble brukt til bygningsmaterialer og andre bruksgjenstander. Her er det blant annet tatt ut stein til bygging av Tjøtta kirke, St. Knuts kirke på Tilrem og domkirken i Trondheim. Driften foregikk i middelalderen.

  Nordsiden av Esøya blir kalt kystens største gjestebok. De første runeskriftene er fra 1000-tallet, men det finnes først og fremst tusenvis av navnetrekk fra 1600-tallet og frem til vår tid. Utallige sjøfolk har risset inn sine navnetrekk her.
   
 • Helleristningene i Vistnesdalen ble oppdaget i 1936. Det er to helleristningsfelt som har tilknytning til et boplassfelt. De stammer fra yngre steinalder - ca. 4000-4500 år f.Kr.
   
 • Alstahaug kirke og Petter Dass-museet ligger i Alstahaug kommune (på veien mot Sandnessjøen). Den eldste delen av kirken ble oppført i perioden 1150-1200. Den viser romantisk byggemåte og stil. Hovedbygningen på Alstahaug prestegård er trolig oppført i 1655. Dermed var den ganske ny da Petter Dass flyttet inn i 1689.

  Petter Dass var den første virkelige norske dikter siden sagatiden. Han fant fellesnevneren for det hjemlige og det fremmede på en slik måte at både nordlandsfiskeren og den europaorienterte embetsmann følte strenger røre seg i sitt indre. Hans "Nordlands Trompet", "Katekismussanger" og "Evangeliesanger" ble folkeeie.

  Kirken og museet er åpne alle dager i perioden 15.06.-15.08. fra kl. 11.00 til 17.00. Omvisning fire ganger daglig.
web: hah.net | info helgeland
web: hah.net | info helgeland